6.45 Faludi Filmklub

2015. December 2.

December 2-án 18.45-től tartja a Faludi Ferenc Akadémia kéthetente szerdán jelentkező játékfilmes filmklubját.

Az est során 3 film pereg majd a vásznon, melyek mind Budapest egyik kultikus helyszínéről szólnak: vetítésre kerül Török Ferenc 2001-es Moszkva tér című filmje, ill. a Magyarország 2011 című szkeccsfilmben szereplő 5 perces etűdje. Ezen kívül MOME-s hallgatók: Matos Gergely és Polhodzik Ádám Átmenet című 8 perces kisfilmjét is megtekintjük, mely idén az Akadémia döntés témával meghirdetett Nemzetközi Filmfesztiváljára érkezett.

A film után Török Ferenc rendezővel, illetve Gergellyel és Ádámmal beszélget Pintér Judit filmkritikus.

 

A filmek izgalmas összekapcsolódását keressük:
VÁLTOZÁSOK
Török Ferenc Moszkva tér című első játékfilmje 2001-ben elsőként mesélt a rendszerváltozásról az 1989-ben érettségizettek, azaz saját generációja nézőpontjából. Tíz év múltán a rendező a Magyarország 2011 című szkeccsfilmben ismét visszatért kultikus filmje kultikus helyszínére, hogy egy dokumentumesszében megint a Moszkva térről és a változásról meséljen abból az alkalomból, hogy a tér 1951 óta viselt nevét (vissza)változtatták eredeti, 1929-ben Széll Kálmánról kapott nevére. A legújabb, jelenlegi változásról, a tér átépítéséről pedig a legifjabb nemzedék, a MOME két hallgatója, Matos Gergely és Polhodzik Ádám Átmenet című dokumentumfilmje villant fel pillanatképeket. A három film így együtt az elmúlt negyed század kistükre – történelmi, politikai, urbanisztikai és nem utolsó sorban filmtörténeti értelemben egyaránt. A jövő titka, hogy a hamarosan megújuló, sok változást megélt tér az újabb nemzedékek számára is kultikus találkozóhely lesz-e, ahogy az is, vajon az 1951 óta párhuzamosan használt három névből – Széll Kálmán tér – Moszkva tér – Kalef ők melyiket választják majd. Lehet, hogy egy negyediket…

 – Pintér Judit ajánlója

 

Aki kedvezményes áron szeretne jegyet vásárolni vetítéseinkre, annak szükséges kiváltania egy ingyenes tagsági kártyát a Faludi Ferenc Akadémián (1085 Budapest Horánszky utca 20., minden hétköznap 9.30-16.30-ig). Tagsági kártyával 700 Ft, utcáról 800/900 Ft a mozijegy, melyeket közvetlenül a vetítés előtt tudnak kiváltani a helyszínen (ART+ Cinema).