Peter Wright – Pjotr Ilijcs Csajkovszkij: A diótörő

2015. December 24-30.

Ha karácsony, akkor Diótörő! Nem is lehetne teljes az ünnep a balett műfajának e klasszikusa nélkül. Csajkovszkij  utolsó színpadi műve több, mint száz éve – Magyarországon 88 évvel ez előtt volt az ősbemutatója – bűvöli el a kicsiket és a nagyokat egyaránt. December 24. és 30. között az Art+Cinema is műsorára tűzi a Royal Opera House balettegyüttesének előadásában.

A diótörő

balett, két felvonásban

Koreográfus: Marius Petipa és Lev Ivanov nyomán Peter Wright
Zeneszerző: Pjort Iljics Csajkovszkij
Karmester: Boris Gruzin
Díszlettervező: Julia Trevelyan Oman
Hossz: 135 perc

Szereposztás:

Cukrozott Szilva Tündér: Lauren Cuthbertson
Herceg: Matthew Golding
Drosselmeyer: Gary Avis
Clara: Francesca Hayward
Diótörő: Alexander Campbell
Rózsatündér: Yasmine Naghdi
Egér király: Nicol Edmonds

Az E.T.A. Hoffmann művet szabadon felhasználó koreográfia nyitó jelenetében a karácsonyra készülődő kis Clara otthonában járunk, majd álmok és bűbáj segítségével Clara elutazik a Hó Birodalmába és az Édességek Királyságába. Peter Wright lebilincselő alkotása egy mágikusan növő karácsonyfa alatt a gonosz Egérkirály és az ólomkatonák között kialakuló ütközetet varázsolja elénk Csajkovszkij zenéjének minden árnyalatát felhasználva; az eredeti, ivanovi koreográfia legfantasztikusabb, máig meghaladhatatlan elemeit meséjébe szőve − mint amilyen a Cukrozott Szilva Tündér és Lovagja gyönyörűséges pas de deux-je.

Cselekmény:

Drosselmeyer, a kortalan varázsló, aki mechanikus bábok és óraműszerkezetek készítője is, valamikor egy királyi kastélyban dolgozott, ahol egy olyan egérfogót eszelt ki, amely az egérpopuláció felét elpusztította. Bosszúból a gonosz Egérkirályné undok diótörő bábuvá változtatta Drosselmeyet unokaöccsét, Hans-Hans-Petert. Az egyetlen mód, hogy az átoktól szabaduljon, ha megöli az Egérkirályt, ami igen bátor cselekedet, és ha egy lány csúf külseje ellenére beleszeret.

Amikor Drosselmeyert barátai, Stahlbaumék karácsonyi vacsorára hívják, úgy érzi, itt a megfelelő alkalom, amire régóta várt.

Stahlmbaumék lánya, Clara valamivel fiatalabb a Diótörő bábuvá változtatott Hans-Peternél. Ráadásul milyen alkalom lehetne jobb, mint a karácsonyest ­ amikor az egerek az ünnepi maradék elcsenésével vannak elfoglalva ­ ,hogy megküzdjön egymással Egérkirály és Diótörő? Drosselmeyer Clarára bízza Diótörőt, ő maga pedig egy különleges Karácsonyi Angyalt farag a kislánynak, aki mellette áll a próbatétel során.

Amikor minden vendég elhagyta már Stahlbaumék házát, és a szülők békésen alszanak, Clara leóvatoskodik a lépcsőn Diótörőért, de észreveszi, hogy Drosselmeyer már vár rá. Clarát csodálatos fantáziavilágába csábítja, ahol megáll az idő, és minden varázserejét latba veti, hogy a nappalit csatatérré változtassa, sőt megidézze magát az Egérkirályt! Az egerek és játékkatonák küzdelme során Diótörő leszúrja Egérkirályt. Hőstettét azonban csakis Clara segítségével tudja véghezvinni, aki szerelmével megmenti Diótörő életét. Diótörő visszaváltozik Hans-Peterré, és Clarával együtt a Hókirálynő birodalmában találják magukat. Drosselmeyer csodálatos utazásra küldi őket az Édességek birodalmának kertjébe, ahol találkoznak Cukrozott Szilva Tündérrel és a Herceggel. Az emberi alakját immár végérvényesen visszanyert Hans-Peter kalandja minden részletét elmeséli Cukrozott Szilva Tündérnek, azt is, hogyan mentette meg Clara az életét. Ezt egy pompás ünnepséggel koronázzák meg, amelyet Drosselmeyer rendez, bátor kiállásukért cserébe.

A valóságba visszacsöppent Clara kirohan az utcára, Drosselmeyer után, és egy furcsán ismerős fiatalemberbe botlik. Drosselmeyer eközben titkon reménykedik a műhelyében, hogy próbálkozásai végre sikerrel járnak. Unokaöccse visszatér: az átok valóban megtört!