“Az ember, aki meglátta az angyalt” – Tarkovszkij Sorozat

2015. Deccember 29.

“Nem szeretem a tudományos-fantasztikus műfajt. Az élet maga is fantasztikus jelenség, hiszen abban minden megtörténhet.”
– Andrej Tarkovszkij

Sorozatunk utolsó filmje az 1872-ben bemutatott Solaris, mely Stanisław Lem azonos című regényéből készült. Tarkovszkij küzdelme a forgatókönyv megírástól a film forgatásának egész ideje alatt azért folyt, hogyan szabadítsák meg a Solarist a sci-fi filmek tetszetős, külsődleges fantasztikumától. Tarkovszkijt Lem regényéből egyetlen motívum érdekelte: a megelevenedő lelkiismeret.

Solaris

színes, feliratos, szovjet sci-fi
Rendezte: Andrej Tarkovszkij
Írta: Stanisław Lem regénye alapján Andrej Tarkovszkij és
Fridrih Gorenstejn
Szereplők: Donatas Banionis,
Natalja Bondarcsuk, Jüri Järvet, Nyikolaj Grinko, Anatolij Szolonyicin
Hossz: 165 perc

A fantasztikus irodalom mai klasszikusa, Stanislaw Lem művének e filmváltozatát gyakran vetették össze Stanley Kubrick hasonló, bár jóval látványosabb kiállítású filmjével (2001: Űrodüsszeia, 1968). Az űrexpedíció célja itt is egy rejtély megfejtése: egy űrállomáson sorra halnak az emberek. Tarkovszkij filmjének az a legfőbb mozzanata, hogy hőse ráébred arra, hogy a plazmaóceán materializálja azokat, akikre a visszaemlékező bűntudattal és lelkiismeret furdalással gondol. Ezektől megszabadulni csak azáltal lehet, hogy eljuttatják az óceánba a főhős, Kris teljes tudati képét, illetve, hogy emberközpontúvá teszi azt a megújuló kötődés a földhöz, a családhoz és a hazához. Enélkül ugyanis senki nem szabadulhat meg bűnei és hibái terhétől, anélkül pedig nem kezdhet új életet.

Várunk mindenkit szeretettel, december 29-én, este 18.00-kor a Lugosi terembe!
Jegyár: 1300 Ft