6.45 Faludi Filmklub – A nagy szépség

2016. Január 06.

Január 6-án ismét 6.45-ös filmklub! Ezúttal Paolo Sorrentino Oscar-díjas alkotása az A nagy szépség kerül levetítésre 18.45-től a Kertész teremben.

A nagy szépség

Rendezte: Paolo Sorrentino
Írta: Paolo Sorrentino és Umberto Contarello
Szereplők: Toni Servillo, Carlo Verdone, Saabrina Ferilli, Carlo Buccirosso, Iaia Forte, Pamela Villoresi
Hossz: 141 perc
Korhatár: Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

Jep Gambardella, író és újságíró a római társasági élet központi figurája. Annak ellenére, hogy tehetséges írónak tartják, mindössze egy könyvet írt, azt is 40 évvel ezelőtt. Jep az írás helyett legtöbb energiáját abba fekteti, hogy részt vegyen a felső tízezer társasági rendezvényein, a hajnalig tartó partikon és bulikban. Lényegében éjszaka él és nappal alig csinál valamit.
Jep 65. születésnapja után egyre inkább elgondolkodik élete haszontalanságán, olykor iróniával, olykor rezignáltan gondol önmagára és arra a társadalmi elitre, amelynek ő is részese. Továbbra is bulizik, de közben bejárja Rómát. Régi és új ismerősökkel találkozik leginkább azért, hogy megtalálja a fecsegés és a zaj mögött meghúzódó “nagy szépséget”.

A vetítés utáni beszélgetést Pintér Judit filmkritikus tartja, ajánlója alább olvasható.

A nagy szépségben Sorrentino azt akarja megmutatni, mit jelképez ma számára Fellini Édes életének imádott-gyűlölt városa. A főszereplő, Jep Gambardella még 26 évesen érkezett Rómába, de hamarosan elnyelte a nagyvilági élet örvénye. Most éppen a 65. születésnapját ünnepli egykori és jövendő (valódi vagy vélt) hírességek – és a körülöttük nyüzsgő haszonlesők körében. Az átmulatott éjszaka után hirtelen rádöbben, hogy az életével együtt a tehetségét is eltékozolta: egyetlen könyvet írt még ifjú korában, azóta pedig ennek a fiatalság, szépség, hírnév és gazdagság bűvöletében élő panoptikumnak a cinikus „királya”. E réteg (netán a rómaiak, az olaszok, az emberiség?) erkölcsi romlottságát, vulgaritását és arroganciáját Sorrentino tanmeséjében nem ellenpontozza Róma szépsége. A film elején a kamera hosszasan időzik a Gianicolón álló Garibaldi-szobor talapzatának „Róma vagy halál” feliratán. A rendező azonban mintha azt sugallná: „Róma a halál”! Szíve joga – s hogy ezt épp Rómában mondja, nem a kelet-európai végeken, attól apokaliptikus víziója még döbbenetesebbé válik. Az viszont nehezen elfogadható, hogy miért keveri ebbe bele saját filmtörténeti hagyományát. Sorrentino ugyanis Fellini (Antonioni, Pasolini, Scola, a Taviani-fivérek, Moretti) sajátos figuráit, helyzeteit, helyszíneit, motívumait, beállításait idézi – csak éppen az ő elmélyültségük és együttérzésük nélkül.

Jegyár:
– Tagsági kártyával: 700 Ft
– Tagsági nélkül: 800 Ft