6.45 Faludi Filmklub – A kis Valentínó

2016. Január 20.

Január 20-án este 18.45-től ismét Faludi Filmklub, ahol ezúttal Jeles András A kis Valentínó című 1979-es filmje kerül levetítésre.

A vetítés utáni beszélgetést Vidovszky György rendező tartja. Ajánlója a filmhez alább olvasható.

Egy kocsikísérőként dolgozó fiatalember úgy dönt, hogy nem adja postára a rábízott pénzt, hanem elkölti, hogy belekóstoljon abba az életbe, amire eddig csak vágyakozott.

A fiú bolyongásán keresztül szánalmas tabló rajzolódik ki a társadalomról. Banális életek, kisstílű gaztettek, fénytelen vágyak. Félreértés ne essék: a hetvenes évek Magyarországán járunk.

Dokumentarista játékfilm, Jeles András korai filmjeire jellemző stílus-sziporkákkal, és életművét jellemző éleslátással. A magyar filmtörténet egyik megkerülhetetlen alkotása, az Új Budapesti 12 közé választott remekmű.

A kis Valentínó

fekete-fehér, magyar filmdráma

Rendezte: Jeles András
Írta: Jeles András és Tóth Zsuzsa
Szereplők: Opoczki János, Iványi István, Farkas József, Ladányi Dénes, Székács Béláné
Hossz: 93 perc

Egy fiatalember egyetlen napjába – egymást áthatva – történetek sora épül az őt körülvevő világról, amelyre nem tud megfelelő módon reagálni. Sz. László húsz év körüli fiatalember, kocsikísérő egy Pest környéki szövetkezetnél. Egyik nap, minden különösebb elgondolás nélkül, nem adja postára a rábízott hivatalos pénzküldeményt, a tizenötezer forintot. Nem tér vissza munkahelyére, hanem céltalanul útnak indul. Költekezni kezd, azt teszi, ami jólesik, hogy részesüljön mindabból, amiből eddig – pénzszűke miatt – kimaradt. Nosztalgiáját egy másfajta élet után mégsem tudja – egyetlen napra sem – beteljesíteni, mert nem tud élni a pénz adta lehetőséggel. Estére ugyan ” elszórja” az egészet, de ez a nap is éppoly üres és érdektelen marad számára, mint a többi. Aznapi utolsó útja – önszántából – a rendőrőrsre vezet.