Pasolini – Film- és Könyvbemutató

2016. Április 7.

Április 7-én, 18.00 órától szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt egy vetítéssel egybekötött könyvbemutatóra.

Az este témája Pier Paolo Pasolini filmrendező, író, költő és teoretikus.

18.00 órától vetítjük Abel Ferrara Pasolini című filmjét, melynek főszerepét Willem Dafoe játsza.

“Az ötvenéves Pier Paolo Pasolini (Willem Dafoe) a ’70-es évek lármás Rómájában éli mindennapjait. Éppen befejezte a Saló, avagy Szodoma 120 napja forgatását, és az utómunkálatokat végzi a filmen, amely később a kritikusokat és a nézőket egyszerre sokkolta világszerte. Pasolini már új filmtervét készíti elő, amelynek főszerepére a híres színészt, Eduardo De Filippo-t választotta ki. A munkálatok során édesanyja és testvére is próbálják lebeszélni róla a rendezőt, mivel a történetet túl durvának és látnokinak gondolják az olasz közönség számára. Pasolini mindeközben megismerkedik egy külvárosi fiúval, akivel viszonya lesz, ám a kapcsolat később eldurvul. 1975. november 2-án Pier Paolo Pasolinit vérbe fagyva találják meg. Az elkövető személye és a gyilkosság oka a mai napig nem derült ki, és azóta is összeesküvések sora lengi körül.”

A film után (kb. 19.30) Király Kinga Júlia beszél Pasoliniről és a Kalligram Kiadó gondozásában megjelent Olaj/Petrolio című regényről, melyet Pasolini a Nagy Műnek szánt, ami tragikus halála miatt befejezetlen maradt.

Részt vesznek eseményen: Gian Luca Borghese, az Olasz Kultúrintézet kulturális attaséja és Michele Sità, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense.

A film magyar felíratos, olasz-francia-angol eredeti hanggal. Helyár: 1100Ft, diák: 900Ft, nyugdíjas: 800Ft