Boldog Szülinapot Ragályi Elemér

2016. Április 18-19-20.

Április 18-án ünnepli születésnapját Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőrünk, Ragályi Elemér. Tiszteletére április 18-19-20-án három, általa, a közelmúltban fényképezett filmeket vetítünk.

 

Ragályi Elemér 1939-ben született Rákosligeten. 1957-től a Mafilmnél volt világosító, laboráns, segédoperatőr és felvételvezető volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, ahol 1968-ban operatőri diplomát szerzett. Az ún. „Illés-iskola” egyik stílusteremtő alakja, kézi kamera-kezelése és világítástechnikája a hetvenes években tette ismertté. Zolnay Pál, Sándor Pál, Gazdag Gyula, Elek Judit állandó alkotótársa, de sokat dolgozott Rózsa Jánossal, Grunwalsky Ferenccel, András Ferenccel, Gazdag Gyulával, Kovács Andrással, Révész Györggyel, Szomjas Györggyel is.

Filmjei számos díjat nyertek, közöttük Oscar-, Emmy- és ACE-díjat is. A Magyar Filmszemlén hatszor ítélték neki a Legjobb operatőrnek járó elismerést, ezen kívül Balázs Béla-díjas (1974), Érdemes és Kiváló művész (1985), 1991-ben Kossuth-díjat kapott. 1982 és 1990 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított. 1990-ben megkapta a Cable ACE-t, (az Amerikai Operatőrök Szövetségének televíziós díja) Legjobb Operatőr díját a “The Josephine Baker Story” című HBO produkcióért. Jelölték még az ACE díjára a “Max and Helen” és a “Red King, White King” című munkájáért. Az Emmy-díj nyertes Raszputyin című filmnek is ő volt az operatőre, és az A gyilkosok köztünk vannak (Murderers Among us: The Simon Wiesenthal Story) című film fényképezéséért egy másik ACE-díjjal jutalmazták.

Jelenleg a Budapest noir-on dolgozik.

Vetítéseink:

 • Április 18-án, 18.00 órától – Gondolj rám
  Rendező: Kern András
  Szereplők: Kern András, Eszenyi Enikő,  Majsai-Nyilas Tünde, Liptai ClaudiaDr. Borlainak (Kern András) rutinfeladat, hogy bizonyos betegeivel közölje valamelyes tapintattal azt a rossz hírt, hogy immár csupán megszámlálható mennyiségű napjuk maradt. Egy szép – vagy inkább csúnya – napon kollégája ővele közli a rossz hírt. A minta férj, a legszeretőbb apa, a legkedveltebb orvos ekkor ördögi tervet eszel ki: szépen magára haragítja a szeretteit, a gyerekeit, a feleségét (Eszenyi Enikő), az anyját, hogy majd ne okozzon fájdalmat nekik, amikor el kell veszíteniük. Ám amikor már mindenkit lebontott maga körül, és egy emberként azt gondolják róla, hogy egy ocsmány, önző, kibírhatatlan alak – még mindig él, holott az emberi – orvosi – számítás szerint már rég a temetőben kéne lennie…

 • Április 19-én, 18.00 órától – Kukoricasziget
  Rendező: George Ovashvili
  Szereplők: Ilyas Salman, Mariam Buturishvili,
  Irakli SamushiaAz Inguri folyó természetes határt képez Grúzia és a vitatott státuszú Abházia között. Tavasszal termékeny földet hoz magával a Kaukázusból a síkságokra, sok kis szigetet teremtve útközben a folyómederben, senkiföldjének számító apró földdarabokat. A történet kezdetén egy idős abház parasztember veti meg a lábát az egyik szigeten. Kunyhót épít tizenéves lányunokájával, és felszántják a földet, hogy kukoricát termesszenek rajta. Ahogyan a kukorica megérik, a lány pedig lassanként nővé cseperedik, a férfi kényszerűen szembesül az élet elkerülhetetlen körforgásával

  . 

 • Április 20-án, 18.00 órától – Az ajtó
  Rendező: Szabó István
  Szereplők: Helen Mirren, Martina Gedeck, Eperjes Károly, Börcsök Enikő, Különös szépségű film az emberi tartásról, a titkokról, az egymás iránti megbecsülésről és szeretetről. A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült film, két szigorú elvek szerint élő asszony portréja. A házvezetőnő és a ház asszonyának apránként kibontakozó és sokszor viharos kapcsolatának megrendítően szép története.

  Magda, az írónő bejárónőt keres. Megismeri Emerencet a meglehetősen öntörvényű, nyers asszonyt. A kezdetben egymás iránt érzett gyanakvás és közöny helyét, lassanként átveszi az elfogadás és a bizalom. Ahogy Emerencről leválik a ridegség máza, úgy tárul ki egyre jobban a közöttük lévő ajtó.