Madárkák

Þrestir

színes, feliratos, izlandi-dán-horvát filmdráma

Írta és rendezte: Rúnar Rúnarsson
Szereplők: Atli Oskar Fjalarsson, Ingvar Eggert Sigurðsson, Nanna Kristín Magnúsdóttir, Pálmi Gestsson, Rade Serbedzija
Hossz: 99 perc
Korhatár: Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott!

A Madárkák főhőse a 16 éves Ari, akinek egyik napról a másikra felborul az élete. Az angyalhangú kóristafiúval anyja közli, hogy Reykjavikból egy isten háta mögötti halászfaluba kell költöznie apjához, akit évek óta nem látott. Ott nem csak a papa alkoholproblémájával kell szembenéznie, hanem azzal is, hogy mennyire megváltoztak gyerekkori barátai. Az egyre reménytelenebb helyzetben Arinak ki kell állnia magáért és komoly döntéseket kell hoznia, hiszen nincs más választása, előbb-utóbb fel kell nőnie.

Az izlandi mozi új ígérete, Rúnar Rúnarsson második nagyjátékfilmje az ártatlanság gyermeki állapotából a felnőtté válásig ívelő utazás, mely a kamaszkorról és a szeretetről szól egy tönkrement apa-fiú kapcsolat tükrében. Helyszíne egy apró, mindentől távol eső izlandi halászfalu, ahol az évnek ebben az időszakában soha nem megy le a nap. Ezen a mágikus és vad szépségű helyszínen, az állandó világosságban játszódik a változás örök érvényű, mégis egyedülálló története.

A rendező rövidfilmjeivel már tengernyi fesztiválszereplést tudhatott maga mögött, amikor 2011-ben Cannes-ban bemutatták Tűzhányó című debütáló játékfilmjét egy nyugdíjba vonult, házsártos halászemberről. Második filmje, a Madárkák legfontosabb erényének az izlandi építészeti sajátosságok és tájak izgalmas bemutatását tartották a kritikák, az éjszakákat a helyi- és időszaki adottságoknak megfelelően nélkülöző dráma képi világát dícsérve. A film zenéjét a Sigur Rós korábbi tagja, Kjartan Sveinsson szerezte, a vágója többek között a Lavina és Lars von Trier Nimfomániás dolgozott a Madárkákat megelőzően. A filmet torontói premierjét követően San Sebastianban a legjobb filmnek járó Arany Kagylóval jutalmazták, elnyerte az Ezüst Hugo-díjat, de a legjobb film díját kapta Varsóban, Sao Pauloban és Thessalonikiben is.