3. Európai Art Mozi Nap

2018.10.14.

3. Európai Art Mozi Nap

 

3. Európai Art Mozi Nap az Art+Cinemában!

2018.10.14.

Október 14-én Európa újra mozizni megy! Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas harmadik alkalommal rendezi meg az Európai Art Mozi Napot, hogy ezzel hívja fel a figyelmet az európai film sokféleségére és a művészmozik, mint kulturális és közösségi terek fontosságára. Ezen a napon a észtvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal, premier előtti vetítésekkel, beszélgetésekkel és további kísérőprogramokkal várják a közönséget. Idén 34 ország több mint 1000 mozija csatlakozott az eseményhez, köztük az Art Mozi Egyesület tagságából is számos magyarországi művészmozi is. Hazánkban három új európai koprodukció és három magyar alkotás – köztük egy felújított filmklasszikus – köré épülnek a programok, a mozik ezekből válogatva alakították ki műsorukat, esetenkén kiegészítve  további európai filmalkotásokkal.

 

A 3. Európai Art Mozi Nap programja az Art+Cinemában:

Program:

16:30- EGY NAP

Egy nap – PREMIER ELŐTT!
színes, magyar játékfilm, 99 perc, 2018 (12)
rendező: Szilágyi Zsófia

díjak: Cannes 2018. FIPRESCI-díj
Magyarországi bemutató: november 8. (Vertigo Media)

18:15- RUBEN BRANDT, A GYŰJTŐ

Ruben Brandt, a gyűjtő – PREMIER ELŐTT!
magyar animációs film/akció-thriller, 96 perc, 2018 (12)
rendező: Milorad Krstić
Magyarországi bemutató: november 15. (Cirko Film)

20:00- A BŰNÖS

A bűnös – PREMIER ELŐTT!
(Den Dkyldige)
színes, dán thriller, 85 perc, 2018 (16)
rendező: Gustav Möller
díjak: Sundance Filmfesztivál 2018, Közönségdíj
Magyarországi bemutató: október 25. (Vertigo Média)

Bővebben a filmekről:

Egy nap
színes, magyar játékfilm, 99 perc, 2018

Bemutató: 2018. 11. 08.
korhatár: 12
forgalmazó: Vertigo Média

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=CZQ-fJktc4Y

Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillérre, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel.

Szilágyi Zsófia egy Pécsett szerzett diploma után a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televíziórendező szakán végzett 2007-ben Gothár Péter és Enyedi Ildikó osztályában. Az Egy nap első játékfilmes rendezése, amely a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készült. Az Egy nap világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban szerepelt, és a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el. A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége az Európai Filmakadémia kérésére összeállított egy 12 filmből álló listát is, amelyen szintén helyet kapott az Egy nap, amely ezzel esélyessé vált az Európai Filmdíjra is.

Rendezte: Szilágy Zsófia
Írta: Szilágyi Zsófia , Mán-Várhegyi Réka
Szereplők: Szamosi Zsófi, Füredi Leó, Barcza Ambrus, Varga-Blaskó Zorka, Gárdos Márk, Láng Annamária, Vándor Éva, Hajduk Károly
Fényképezte: Domokos Balázs
Vágó: Szórád Máté
Zeneszerzők: Balogh Máté
Producer: Pataki Ági, Kenesei Edina
Társproducer: Kovács Gábor, Romwalter Judit

Ruben Brandt, a gyűjtő

magyar animációs film/akció-thriller, 96 perc, 2018 (12)
rendező: Milorad Krstić

Bemutató: 2018. november 15.
Forgalmazó: Mozinet
Korhatár: 12

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=V6IP1wAUARY

A Ruben Brandt, a gyűjtő a magyar animáció régi adósságát törleszti, egy igazi alkotóműhely jött létre a nagyköltségvetésű film körül. Milorad Krstić egyedi látványvilágú akció-thrillerében az egész világot bejárjuk egy olyan utazással, amely percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket.

Egy különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de az ő élete is veszélybe kerül, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe. A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el.

A bűnös
(Den Dkyldige)
színes, dán thriller, 85 perc, 2018
szinkronizált és feliratos verzióban is elérhető
rendező: Gustav Möller

Bemutató: 2018. 10. 25.
korhatár: 16
forgalmazó: Vertigo Média

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=NfA5STP1byI&t

A készenléti diszpécser, felfüggesztett rendőr, Asger Holm egy nő segélyhívását fogadja, akiről hamarosan kiderül, hogy elrabolták. Amikor a hívás hirtelen megszakad, elkezdődik a hajsza az emberrabló után. A hívás az egyetlen nyom, amin elindulhat a hatóság, a diszpécser pedig személyes küldetésének tekinti, hogy az ügy végére járjon. A férfi a veszélyben lévő nő kiszabadításáért versenyt fut az idővel, de hamarosan rájön, hogy egy sokkal súlyosabb bűncselekmény áll az ügy hátterében.

A bűnös az év egyik legnagyobb meglepetéssikere, amely közönségdíjat kapott mások mellett a Sundance Filmfesztiválon és az ‘A’ kategóriás Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon is. A film Rotterdamban az ifjúsági zsűri díját is megkapta, bejárta a világ filmfesztiváljait, ahol számos további elismerést kapott. A film Gustav Möller játékfilm rendezői bemutatkozása. A film világpremierje a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában volt (World Cinema)

Rendezte: Gustav Möller
Írta: Emil Nygaard Albertsen, Gustav Möller
Szereplők: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Omar Shargawi, Johan Olsen, Jacob Lohmann, Katinka Evers-Jahnsen, Jeanette Lindbæk, Simon Bennebjerg, Laura Bro
Fényképezte: Jasper Spanning
Vágó: Carla Luffe Heintzelmann
Zeneszerzők: Carl Coleman, Caspar Hesselager
Producer: Lina Flint, Mads-August Grarup Hertz, Henrik Zein