Elhallgatott történelem filmklub – Aurora Borealis

Elhallgatott történelem filmklub – Aurora Borealis

 

November 8., 18:00

A XX. század tragikus történelmi eseményeit igyekszünk feldolgozni egy, a témához szorosan kapcsolódó filmmel, ill. a vetítés után szakértőkkel folytatott beszélgetéssel.
Novemberben a háború miatt árván maradt gyerekek – és szüleik – megrázó traumáival, ill. azok feldolgozási kísérleteivel foglalkozunk.
Mészáros Márta életművében időről-időre visszatér a család és a háború, ill. az anyaság témaköréhez. Ezért mostani témánkhoz legutóbbi filmjét, az Aurora Borealis – Északi fényt választottuk.
Moderátor, szakmai szervező: Kalmár László, történész
Szakértő vendég: Tóth Eszter Zsófia, társadalomtörténész

Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az ’50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

Rendezte: Mészáros Márta
Szereplők: Törőcsik Franciska, Törőcsik Mari, Tóth Ildikó, Leslaw Zurek, Ewa Telega, Antonio de la Torre, Hary Prinz, Wunderlich József, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, Monori Lili, Czinkóczi Zsuzsa

További időpontok:
12.13., 18 óra – A Pinochet-diktatúra: Kutyák és titkok
01.10., 18 óra – Sztálin és politikája: Sztálin halála

Jegyár: 300 Ft