Elhallgatott történelem Filmklub // Egyesült szerelmes államok

2019. 05. 16. 18:00

Elhallgatott történelem Filmklub // Egyesült szerelmes államok

 

A XX. század tragikus történelmi eseményeit igyekszünk feldolgozni egy, a témához szorosan kapcsolódó filmmel, ill. a vetítés után szakértőkkel folytatott beszélgetéssel.
Ebben a félévben utoljára jelentkezünk, a kelet-európai rendszerváltásokkal, azon belül is Lengyelországgal foglalkozunk. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, szeptemberben pedig folytatjuk!
Moderátor, szakmai szervező: Kalmár László, történész
Szakértő vendég: Szalai Attila, polonista, egykori diplomata.
//
EGYESÜLT SZERELMES ÁLLAMOK
lengyel dráma, 2016. 106 perc
1990 a szabadság első mámoros éve, egyúttal a kételyek és a bizonytalan jövő időszaka is a szabadságukat visszakapó kelet-európai országok és társadalmaik számára. Nem volt ez másképp Lengyelországban sem, ahol szintén érződik ekkor a változás szele. A névtelen város kihalt lakótelepén négy eltérő korú, látszólag elégedett nő él, akik boldogságra vágynak és szeretnék beteljesíteni vágyaikat. Agata, a fiatal anyuka, boldogtalan házasságban él, és egy olyan kapcsolatban próbálná megtalálni a kiutat, aminek megvalósulása teljességgel lehetetlen. Renata, az idős tanárnő, feleslegessé válik az iskolában, bánatában pedig szomszédjáért, Marzenáért kezd el rajongani. Marzena, a volt szépségkirálynő, három éve nem látta Nyugat-Németországban dolgozó férjét. Iza, Marzena nővére, iskolaigazgató, és egyik tanítványának az apjába szerelmes reménytelenül. A nők sorsán keresztül az átmeneti időszak vívódásait ismerheti meg a közönség az Ezüst Medve-díjas alkotásban.
Rendezte: Tomasz Wasilewski
Szereplők: Julia Kijowska, Dorota Kolak, Magdalena Cielecka, Marta Nieradkiewicz
//
Jegyár: 300 Ft