Lengyel történelmi dokumentumfilm-szemle

2019. szeptember 24-26.

A 100 év! Függetlenség! című filmszemle azokat a válogatott történelmi dokumentumfilmeket mutatja be, amelyek hihetetlenül érdekfeszítő módon ábrázolják Lengyelország történetét 1918-tól egészen a mai időkig. A bemutatott filmek kétségtelenül erős ütőkártyája még a kiemelkedő művészi értékük.

A bemutatókon lehetőség nyílik majd az alkotókkal való találkozásra és neves lengyel történészekkel való beszélgetésekre.

Program

2019.09.24., kedd 18.00

KÖZTÁRSASÁG – ÚJRAINDÍTÁS / „RZECZPOSPOLITA – REAKTYWACJA”

(’58, 2018) rendezte: Anna Ferens

A lengyel állam újjáépítéséről szóló film, a függetlenség 1918-as visszanyerése után azt az energiát mutatja be, amely a lengyel társadalomban éledt fel akkor az intellektuális elitben és az egyszerű emberekben egyaránt. A film főhősei a lengyelek, akiknek a gondolatai és eredményei hozzájárultak Lengyelország felvirágzásához a két háború közötti időszakban. A találmányaik közül számosat felhasználtak az egész világon, hozzájárulva ezzel a tudomány fontos ágainak fejlődéséhez.

MIRE KÉPESEK A HALOTT HADIFOGLYOK / „CO MOGĄ MARTWI JEŃCY”

(’53, 2010) rendezte: Anna Ferens

A film válasz azokra az orosz propaganda által alkalmazott vádakra, amelyek szerint a II. Lengyel Köztársaság hatóságai tömegesen gyilkolták a lengyel-bolsevik háborúban (1920-21) foglyul ejtett orosz hadifoglyokat. Az orosz sajtóban ehhez használják az olyan kifejezéseket, mint a „lengyel koncentrációs táborok”, „megsemmisítés”, de még a „népirtást” is, erősen felnagyítva a hadifogolytáborokban elhunyt foglyok számát, amit a megmaradt dokumentumok és halotti bizonyítványok nem igazolnak.

Panelbeszélgetés Anna Ferens részvételével (30 perc).

2019.09.25., szerda 18.00

A GYŐZTESEK KATONAI PARÁDÉJA / „DEFILADA ZWYCIĘZCÓW”

(’49, 2007) rendezte: Grzegorz Braun, Robert Kaczmarek

Ki robbantotta ki a II. világháborút? A válasz: Hitler és a náci Németország a legújabb megállapítások szerint már legalább is nem elégséges. Viktor Szuvorov szerint a helyes válasz így hangzik: a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége. A film szerzői alkotásukban Szuvorov állításait mutatják be, ellenőrizve azok valódiságát, eljutva ezáltal a sztálini Oroszország valódi szerepéhez a világtörténelem egyik legvéresebb konfliktusának kirobbantásában.

PARAGUAYI ÚTLEVELEK / „PASZPORTY PARAGWAJU”

(’52, 2018) rendezte: Robert Kaczmarek, Jacek Papis

Film Aleksander Ładoś csoportjának, egy lengyel-zsidó konspirációs sejtnek a tevékenységéről, akik tömegesen hamisítottak útleveleket zsidók számára a II. világháború idején. A csoport munkájában zsidó és lengyel származású diplomaták vettek részt.

Panelbeszélgetés Andrzej Nowak professzor részvételével.

2019.09.26., csütörtök 18.00

A TÁBORNOK ELVTÁRS HÁBORÚBA MEGY / „TOWARZYSZ GENERAŁ IDZIE NA WOJNĘ”

(’78, 2011) rendezte: Grzegorz Braun és Robert Kaczmarek

A film szerzői megdöbbentő tényeket tárnak fel, a lengyelországi háborús állapot (1981. december 13.) bevezetését közvetlenül megelőző időszakból. Minél több eddig ismeretlen információt akarván feltárni beszélgetnek történészekkel és katonai szakértőkkel, valamint meghökkentő dokumentumokat és archív anyagokat mutatnak be.

JAZZ A KALATÓWKÁN, AVAGY IMPROVIZÁLT SZABADSÁG / „JAZZ NA KALATÓWKACH, CZYLI WOLNOŚĆ IMPROWIZOWANA”

(’55, 2018) rendezte: Robert Kaczmarek

Dokumentumfilm a legendás Kalatówka Jazz Camping-ról, amely 1959-ben jött létre. A Zakopane közeli Kalatówkán közel 70 ember jött össze, jazz zenészek, rendezők, színészek, modellek és a kultúra világának más képviselői.

Panelbeszélgetés dr. Piotr Gontarczyk Robert Kaczmarek rendező részvételével (30 perc)

Vendégek

  • Andrzej Nowak professzor – történész, a Jagelló Egyetem tanára, publicista
  • dr. Piotr Gontarczyk – politológus, történész, publicista
  • Anna Ferens – filmrendező, forgatókönyvíró, újságíró
  • Robert Kaczmarek – filmrendező, forgatókönyvíró, producer.

A belépés ingyenes

A filmeket lengyel nyelven, magyar felirattal vetítjük.