Koreai Filmfesztivál 2019

2019. október 26-29.

Az Art+Cinema is otthont ad a Koreai Filmfesztivál 2019 eseménysorozatnak, melyen keretében október 25. és 31. között országszerte összesen 25 filmet vetít a Koreai Kulturális Központ (주헝가리 한국문화원).

Koreai Filmfesztivál 2019 műsora az Art+Cinema-ban

2019. 10. 26., szombat, 15:30

Amelyik kutya ugat, az nem harap / Barking Dogs Never Bite / 플란다스의 개

2000 | dráma, vígjáték | 106 perc | angol, magyar felirat

Egy átlagos, békés középosztálybeli társasházban járunk, ahol az óraadó oktató, Jundzsu (Lee Sung-jae) egy idő után hiperérzékennyé válik a kutyaugatásra, amely valahonnan a házból szűrődik be a lakásába. Teljesen az ugatás megszállottjává válik és mindent elkövet, hogy felkutassa a hang forrását. Aztán egy nap hazaérve egy kutyust vesz észre a szomszéd ajtaja előtt. Meg van győződve arról, hogy biztosan ő az ugató delikvens, elrabolja és a pincébe zárja a jószágot. Mindeközben a társasház gondnoka, a fiatal Hjonnam (Bae Doo-na) igyekszik segíteni a kutya gazdájának megtalálni elveszett kedvencét. Jundzsu elégedett ördögi tervével, és örül, hogy megszabadult az ugatástól. Ám amikor visszatér a lakásába, újra meghallja a csaholást, lerohan a pincébe, de a kutya közben szőrén-szálán eltűnt…


Rendező: Bong Joon-ho
Főszereplők: Bae Doo-na, Koh Sui-hee, Lee Sung-jae, Byun Hee-bong

12 éven aluliak számára nem ajánlott


2019.10.27., vasárnap, 13:00

Cshunhjang / Seong Chun-Hyang / 성춘향

1961 | dráma, romantikus film, történelmi eposz | 143 perc | angol, magyar felirat

Cshunhjang története a 18. századi koreai folklór egyik legnépszerűbb meséje. Egy kiszeng (a gésák koreai megfelelője) lánya és egy gazdag nemesember közötti szerelemről szól. Cshunhjang az ifjú fiatalembernek ígéri kezét, aki azonban az apjával Szöulba távozik, hogy hivatali tisztséget szerezzen magának. Eközben Cshunhjangot megpróbálja szerelemre kényszeríteni a helyi kormányzó. Mivel a lány nemet mond, börtönbe zárják. Közben a király titkos megbízottjává előléptetett nemes ifjú visszatér, hogy kiszabadítsa Cshunhjangot és megbüntesse az álnok kormányzót.

Ez a film volt az első színes, szélesvásznú film Dél-Koreában, mely bemutatásakor óriási közönségsiker lett. A rendező, Shin Sang-ok, valamint felesége, a címszerepet alakító Choi Eun-hee a koreai filmgyártás legendás alakjai, akiket az 1970-es években Kim Jong-il – későbbi észak-koreai diktátor – elraboltatott, hogy Északon készítsenek filmeket.

A film vetítését megelőzően a szekció kurátora, Vincze Teréz tart egy rövid, 10 perces előadást.

Rendező: Shin Sang-ok
Főszereplők: Choi Eun-hee, Kim Jin-gyu

12 éven aluliak számára nem ajánlott


2019.10.27., vasárnap, 15:30

A cseléd / The Housemaid / 하녀

1960 | romantikus film, thriller | 111 perc | angol, magyar felirat

Tongsik zenetanár egy textilgyár esti iskolájában. Amikor felesége legyengül, egyik tanítványát kéri meg, hogy legyen segítségére, s a lány beajánl a családhoz egy cselédet. Amikor a várandós feleség szüleihez utazik látogatóba, a cseléd kihasználva az alkalmat, elcsábítja a családfőt. A cseléd teherbe esik, ám Tongsik felesége rájön és megpróbálja meggyőzni a lányt, hogy szabaduljon meg a gyerektől. Végül a cseléd egy furcsa balesetben elveszíti a gyermeket, majd egyre agresszívabbá válik, végül a család kisfiának halálát okozza, fenyegetésekkel tartva sakkban a családot. A tragikus vég előtt azonban váratlan fordulat történik.


A koreai filmtörténeti összefoglalások előszeretettel sorolják A cselédet minden idők három legjobb koreai filmje közé. Klasszikus státuszát az is bizonyítja, hogy 2010-ben Im Sang-soo rendezésében elkészült a film modernizált remake-je is.

A film vetítését megelőzően a szekció kurátora, Vincze Teréz tart egy rövid, 10 perces előadást.

Rendező: Kim Ki-young
Főszereplők: Kim Jin-gyu, Lee Eun-shim, Ju Jeung-nyeo, Um Aeng-ran, Ahn Sung-ki

16 éven aluliak számára nem ajánlott


2019.10.28., hétfő, 20:30

Oázis / Oasis / 오아시스

2002 |dráma | 132 perc | angol, magyar felirat

Hong Dzsongdu (Sol Kyung-gu) börtönből szabadul, ahol cserbenhagyásos gázolás során elkövetett emberölésért ült. Nincs pénze, nincs hová mennie, családja teljesen megtagadta őt. Miközben próbál újra beilleszkedni, találkozik Han Gongdzsuval (Moon So-ri), egykori áldozatának lányával. A lány idegrendszeri alapú mozgáskorlátozottsága miatt tolószékhez kötve él, érzéketlen, és gonosz családja őt is magára hagyta egy ócska lakásban. Gongdzsu mélyről jövő, természetes gyengédsége megérinti a korlátokat nem ismerő, vad és durva Dzsongdut, és kezdetét veszi a furcsa páros valószerűtlen, mégis mélyen emberi kapcsolata.


Lee Chang-dong (a Mentacukorka, a Rejtett napfény, a Poézis – Mégis szép az élet és a Gyújtogatók rendezője) a súlyos témák költői feldolgozásának világhírű mestere. Ebben a filmjében is rendkívüli lélektani kidolgozottsággal, megdöbbentő erejű filmes megoldásokkal nyűgözi le nézőit.

A film vetítését megelőzően a szekció kurátora, Vincze Teréz tart egy rövid, 10 perces előadást.

Rendező: Lee Chang-dong
Főszereplők: Moon So-ri, Sul Kyung-gu

18 éven aluliak számára nem ajánlott


2019.10.29., kedd, 20:30

Újrakezdés / Revivre / 화장

2014 | dráma | 94 perc | angol, magyar felirat

O úr ötvenes évei közepén járó üzletember, egy kozmetikai cég magas rangú vezetője. Hosszú évekig tartó küzdelem után veszti el feleségét, akit többször operáltak kiújuló agydaganattal. O úr végig kitartóan, odaadással viseli a megpróbáltatásokat, ápolja az egyre kétségbeejtőbb állapotba kerülő feleségét. Az ápolás viszontagságai és a munkahelyi feladatok mintha teljességgel kifacsarnák az életet a férfiból, azonban egy napon új és igen vonzó munkatárs érkezik a céghez. A férfiban érzések ébrednek a munkahelyén, miközben a halállal küzd a kórházban. A feleség meghal, a férfi magára marad, de mi lesz az időközben feléledt érzésekkel?


Im Kwon-taek a dél-koreai filmtörténet egyik legmeghatározóbb alakja. 1962-es rendezői debütálása óta 103 filmet rendezett, életművén keresztül végigkövethető Dél-Korea filmművészetének teljes fejlődéstörténete. Ez a film a legutóbbi munkája.

A film vetítését megelőzően a szekció kurátora, Vincze Teréz tart egy rövid, 10 perces előadást.

Rendező: Im Kwon-Taek
Főszereplők: Ahn Sung-Ki, Kim Gyu-Ri, Kim Ho-Jung, Jeon Hye-Jin

18 éven aluliak számára nem ajánlottAdatlapom szerkesztése


A jegyek ára egységesen 600 Ft.
A filmvetítésekre jegyek már kaphatók.