Sátántangó az Art+Cinemában

2019. november 22.

November 22-én ritkán látható alkotást, Tarr Béla monumentális művét, a Sátántangót tűzzük műsorunkra. A különleges eseményen a film az idei Berlinalén bemutatott, digitálisan felújított változatával várjuk nézőinket.

SÁTÁNTANGÓ

magyar film, angol felirattal, digitálisan felújítva, 1994, 439 perc

Krasznahorkai László, Tarr Béla, és Hranitzky Ágnes filmje.

A Krasznahorkai László könyve alapján készült film főhősei mindenfajta hasznos termelésből kikapcsolt mezőgazdasági géptelepen élnek. Számukra már megszűnt minden érték, amihez képest életük értelmét meghatározhatnák; minden feloldódott az időben, az évszakok periodikus változásában, lassan már ők maguk is az enyészet részeivé válnak. A mindent megsemmisítő elhagyatottság érzését csak egyetlenegy vágy töri meg, az egyre erősebben jelentkező menekülés vágya. Mindannyian kicsinyes terveket szőnek, természetesen egymás kárára, abban az illúzióban ringatják magukat, hogy egymás kirablásával, becsapásával saját jövőjük megoldódik. Végzetes önbizalomhiányuk jele az, hogy még ezekben az aljas tervekben is meginognak, igazából képtelenek végrehajtani azokat. Valójában mindannyian egy Messiásra várnak, arra, aki kivezeti őket ezekből a nyomorult hétköznapokból, megmenti őket ebből a mindent elnyelő esőzuhatagból és sártömegből, arra, aki feloldozza őket eddigi bűneik alól.

Rendezte: Tarr Béla
Szereplők: Víg Mihály, dr. Horváth Putyi, Peter Berling, Mihók Barna, Almási Albert Éva, Járai Alfréd, Bók Erika, Székely B. Miklós, Derzsi János, feLugossy László, Gaál Erzsébet, Szajki Irén
Forgatókönyv: Tarr Béla, Krasznahorkai László
Operatőr: Medvigy Gábor
Vágó: Hranitzky Ágnes
Zene: Víg Mihály
Hangmérnök: Kovács György

A rendező munkatársa: Hranitzky Ágnes

Forgalmazza a Cirko Film.

A filmet két szünettel vetítjük. Jegyek 3 000 Ft-os áron kaphatók.