Jób lázadása

Színes, magyar filmdráma, 100 perc

A holokauszt nemzetközi emléknapjához kapcsolódva, január 27-től országszerte visszatér a mozikba Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-ban készült és 2019-ben teljes körűen restaurált, Oscar-díjra jelölt filmklasszikusa, amely a vidéki magyar zsidóság elhurcolásának történetét beszéli el megrendítő módon – gyerekszemszögből.

Az 1943-44-ben játszódó történet főszereplői, Jób és Róza, egy idős haszid házaspár, akik hét gyermeküket is elvesztették. Elhatározzák, hogy ellentmondanak a történelemnek és egy keresztény kisfiút fogadnak örökbe, hogy legyen kinek hátrahagyni szellemi és anyagi értékeiket. Az együtt töltött egy év során különös és mély szeretet születik meg az idős házaspár és a 7 éves vadóc kisfiú, Lackó között. Szeretet és fájdalom, hit és remény mozgatja az eseményeket, de az érzelmek mellett mindig jelen van a gyermek világra csodálkozásából adódó humor is, ahogy Lackó felfedezi a falusi élet, a szerelem, a természet, és a szülők vallásos életének titkait. Miközben a fasizmus egyre jobban fenyegeti az immár háromtagú család életét, Jób és Róza okosan és szeretettel gondoskodnak Lackó jövőjéről. Egy napon aztán megérkeznek a csendőrök, hogy deportálják nevelőszülőket. A kisfiú kétségbeesve fut a szekerek után, s nem érti, hogy Jób miért tagadja meg…

A Jób lázadása 4K felbontású, teljes körű restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap hosszútávú filmfelújítási programjának keretében valósult meg 2019-ben. A film restaurálásán a Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor mintegy harminc szakembere dolgozott. A film képi világát az operatőr, Szabó Gábor bevonásával rekonstruálták, a hangsávok az eredeti mágnesszalag digitalizálását követően Petényi Katalin és Kabay Barna közreműködésével kerültek felújításra.

Bemutató: 2020. január 27.

Rendező: Gyöngyössy Imre és Kabay Barna
Forgatókönyv: Gyöngyössy Imre, Kabay Barna, Petényi Katalin
Főszereplők: Zenthe Ferenc, Temessy Hédi, Fehér Gábor, Rudolf Péter
Operatőr: Szabó Gábor
Zeneszerző: Jeney Zoltán
Szerkesztő: Dr. Hans Kutnewsky
Vágó: Petényi Katalin, Miklós Mária