Az ifjú Ahmed

Színes, feliratos belga dráma, 81 perc | Le jeune Ahmed

A belga-arab kétnemzetiségű Ahmed, egy átlagos, szabadidejét videojátékokkal töltő, 13 éves kamasz, aki egyik napról a másikra megváltozik és a fundamentalista iszlám értékrend felé fordul. Öngyilkos merénylőkről és fanatikusokról néz videókat, anyját és húgát megszégyeníti. Összetűzésbe kerül anyjával és tanárnőjével is a Korán, nőkkel kapcsolatos és erőszakos értelmezései miatt. A fiú lelki vezetője, egy fundamentalista imám feltüzeli a tinédzsert, aki gyilkos merényletre szánja rá magát a tanárnővel szemben.

A számos díjjal elismert, kétszeres Arany Pálma-díjas belga rendezőpáros, Jean-Pierre és Luc Dardenne (Rosetta, A gyermek, Lorna csendje, Srác a biciklivel, Két nap, egy éjszaka) legutóbbi filmjének világpremierje a 2019-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában volt. A rendezőpáros munkáját a legjobb rendező díjával ismerték el a világ legrangosabb filmfesztiválján. A Dardenne-testvérek napjaink egyik legismertebb európai szerzői filmesei, akik különösen érzékenyek a társadalmi problémákra, és szociális egyenlőtlenségekre.

Bemutató: 2020. 07. 02.

Rendezte: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Írta: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Szereplők: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson, Othmane Moumen, Amine Hamidou, Yassine Tarsimi, Cyra Lassman
Fényképezte: Benoît Dervaux
Vágó: Marie-Hélène Dozo, Tristan Meunier
Zeneszerzők: Valène Leroy, Thomas Gauder
Producer: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd
Hang: Dolby Digital
Art besorolást kapott alkotás
Korhatár besorolás: Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (IV.)