Egy humorista élete

Színes, feliratos svéd dráma, 92 perc | En komikers uppväxt

Juha Lindstrom komikus nagy sikerű stand-up előadásában a hetvenes évek svéd aranykorát idézi meg. Visszaemlékezésében azonban nemcsak az ABBA és Björn Borg, hanem nem éppen felhőtlen gyerekkora is megelevenedik, benne az iskolai zaklatások világával. Az osztály bohócaként számon tartott Juha csak azért nincs a célkeresztben, mert vannak nála gyengébbek és támadhatóbbak. Juha felnőttként sem felejtette el gyerekkora rossz emlékeit, és amikor egy régi iskolatárs váratlanul betoppan a fellépésre, szembesülnie kell a régi érzésekkel.

Az Egy humorista élete Jonas Gardell 1992-es, saját gyerekkori élményein alapuló, Svédországban kultikus regényének filmadaptációja. A kétezres évek elején ezt a könyvet kapta ajándékba minden nyolcadikos iskolás a svéd államtól. A film világpremierje a rangos Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Discovery szekciójában volt 2019-ben.

Bemutató: 2021. 05. 20.

Rendezte: Rojda Sekersöz
Írta: Jonas Gardell
Szereplők: Jakob Eklund, Loke Hellberg, Gizem Erdogan, Fredrik Hallgren, Johan Rheborg, Arvin Kananian, Maria Sid, Anna Bjelkerud, Leif Edlund, Ulla Skoog, Cilla Thorell
Fényképezte: Erik Molberg Hansen
Vágó: Fredrik Morheden , Mattias Morheden
Zeneszerzők: Jean-Paul Wall
Producer: Martin Persson
Hang: Dolby Digital 5.1
Art besorolás: igen
Korhatár besorolás: Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (IV.)